Hvordan kan du som forældre give dit barn de bedste forudsætninger for et godt børneliv?
Det er emnet i Lisbeth Zornigs seneste blogindlæg hvor hun kommer med 8 bud på det gode børneliv.
Hvis du ikke kender Lisbeth Zornig kan du læse om hende her ellers vil jeg anbefale dig at Google hende. Hun er et fantastisk menneske der kæmper for de udsatte mennesker i vores samfund. Hun er selv opvokset i en dysfunktionel familie med alkohol og seksuelt misbrug.
Men er på trods af det kommet ud på den anden side med et velfungerende liv, hvor hun rådgiver og inspirere mennesker der enten selv komme fra samme baggrund eller som arbejder med udsatte børn/mennesker.
Selvom Lisbeth primært arbejder og brænder for de sårbare børn blev jeg utrolig inspireret da jeg læste hendes blogindlæg.
Og jeg kunne ikke lade være med at tænke at disse 8 bud om det gode børneliv, jo ikke kun gælder udsatte børn men alle børn.
Derfor vil jeg i denne og de næste 7 blogindlæg redegøre for Lisbeths 8 bud på det gode børneliv samt komme med bud på hvad du, som forældre kan gøre for at sikre at dit barn får det bedste børneliv.
Det første bud er;
Selvfølgelig skal jeg det. Tænker du nok. Men at tro på sit barn er ikke kun at tror på at han ikke lyver eller at han fortæller sandheden. Det er også en dybereliggende tror på at dit barns evner og muligheder.
De fleste mennesker møder andre mennesker med en vis tillid. Vi tror på at andre mennesker ikke vil gøre os ondt. Derfor tror vi heller ikke at de vil lyve.
Sådan kan vi møde vores børn. Med en tillid til at de ikke vil gøre os ondt eller at lyve.
Dog er det sådan at børn i 2-6 års alderen har svært ved at skelne dagene fra hinanden, episoderne fra leg og virkelighed fra fantasi. Derfor vil du opleve at børn i denne alder får fortalt historier der måske ikke helt passer med de voksnes historier eller andre børns historier.
Det kunne tolkes som at disse børn lyver. Men det gør de ikke. Børn i den alder kan nemlig ikke skelne og derfor bliver historien sand for dem.
Så når du skal tror på dit barn er det vigtigt at du forstår at bag historien ligger en oplevelse eller en følelse som er virkelig og som skal bearbejdes. Derfor skal du tror på dit barn.
Men du skal ikke bare tro på dit barn.
Børn kan utrolige ting.
De lære og udvikler sig hele tiden medmindre at de bliver mødt af voksne der ikke tror på dem.
Voksne der tager over når det går for langsom.
Voksne der siger “Du sviner altid” Du gør aldrig som jeg siger” “Du plager hele tiden” eller bruger andre absolutter.
Hvis du tror på dit barn, giver du plads til at prøve han prøver selv.
Hvis du tror på dit barn må han gerne fejle uden at blive bebrejdet.
Hvis du tror på dit barn bruger du ikke absolutter.
Og hvis du tror på dit barn, udvikler han sig til et selvstændigt menneske med en sund kerne og en viden og “At jeg er god nok som jeg er”.
Hvis du vil vide hvordan du helt konkret giver dit barn et godt børneliv, også i en hektisk hverdag. Kan du læse mere om hvordan
jeg kan hjælpe dig her .
Det var alt for i dag.
Glæd dig til Zornigs 2. bud.
Mange hilsner
Trine