Gør modstand dig stærk?

Er du stærk? Er dit barn?

Et stærkt barn og et godt børneliv er alt afgørende for dit barn.

I mit første indlæg kunne du læse om det hvordan det at tro på dit barn er en forudsætning for et godt børneliv. I samme indlæg fortalte jeg også om baggrunden for at skrive denne serie af blogindlæg.

Fik du ikke læst den. Kan du finde den her

I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om Zornigs 2. bud

Modstand gør stærk!

Vi kender vel alle talemåden “Hvad der ikke slår dig i ihjel gør dig stærkere”. Du bliver faktisk stærk af modstand. Og det er der ovenikøbet forskning der kan understøtte.

Blandt andet på RUC har der været forsket i det “Særlige som en ressource”. Denne forskning viser nemlig at de børn der er vokset op med en anderledes opvækst, netop kan bidrage med noget andet end de børn der er opvokset med en mere traditionel opvækst.

Men når Zornig taler om modstand er det, ligesom med forskningen, en modstand af negativ karakter som fx alkohol, misbrug eller psykisk sygdom.

I det følgende vil jeg fortælle dig, hvad du skal gøre for at give dit barn modstand, så du på den måde kan gøre ham stærk og samtidig give ham det bedste børneliv.

Hvad kan du gøre?

Børn lærer af voksne.

Men de lærer også af andre børn.

Men det de lærer mest af er faktisk dem selv.

Ellersagtpå en andenmåde. De lære af at afprøve sig selv og de måder de har set andremennesker, bådebørn og voksne, handle på.

Vi vil det bedste for vores børn.

Det er der vist ingen tvivl om.

Men hvad er så det bedste når vi taler om at gøre dit barn stærkt?

Jo det er at give modstand

Lad mig komme med et eksempel fra en mor jeg har talt med.

Peter skal i børnehave. I børnehaven skal Peter have rygsæk med. Peter vil gerne have noget legetøj med sammen med sin madpakke og drikkedunk. Peter synes den er tung. “Den er tung mor” siger han efter de er gået ud af lejligheden. Mor tager rygsækken hen over skulderen sammen med sin egen taske, mens de går hen til børnehaven.

Mor hjælper Peter og det gør hun fordi hun synes det er synd for ham, at han skal bære den tunge rygsæk. Og det er jo sødt af hende eller hvad?

Nej!

For mor fratager Peter muligheden for at blive stærkere. Hun gør det i bedste mening, men hun giver ham ikke noget modstand og derfor udvikler han sig ikke til et stærkt barn.

Et andet eksempel, som jeg stort set oplever dagligt, er forældre der servere løsninger for deres børn.

Søren sidder ved middagsbordet sammen med mor og far. Søren taler om dagen og er meget begejstret over noget han havde oplevet i børnehaven. Søren er så optaget af sin fortælling at han glemmer at kigge sig for, så han vælter sit glas med mælk. Der er mælk ud over hele bordet. Søren siger “Jeg har spildt” Mor skynder sig hen og henter køkkenrullen og begynder at tørre op. Far siger at Søren skal tørre op. Søren hjælper mor med at tørre op.

Søren får altså serveret en løsning. Faktisk to løsninger på sit problem.

1. Mor henter køkkenrullen og tørre op.
2. Far fortæller Søren at han skal tørre op.


Men der er ingen af forældrene der giver Søren modstand. Det gør de ikke, fordi de glemmer at spørger ham om en simpel ting…

Kan du gætte hvad det er?

De glemmer at spørge ham om…

“Hvad kan du gøre ved det?”

Ved dette simple spørgsmål giver forældrene modstand. De hjælper ham til at tænke over, hvad han skal gøre samtidig med at de ikke gør det for ham. Han oplever altså at han selv skal klare sit “problem”.

Og det giver et stærkt barn.

Hvis du vil vide hvordan du helt konkret gør dit barn til et stærkt individ og dermed fremmer det gode børneliv, også i en hektisk hverdag kan jeg hjælpe dig her .

Det var alt for i dag.

Glæd dig til Zornigs 3. bud.

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu