Så er det tid til birkesaft
Så er det ved at være tid til birkesaft….
At tappe birkesaft og efterfølgende drikke den sammen med ungerne er en fantastisk oplevelse, som alle burde prøve.
Men, tænker du nok, er det ikke svært….
Hvordan gør jeg….
Skal jeg bruge en masse udstyr……
NEJ, det er ikke svært og Nej du skal ikke bruge en masse udstyr. Og hvordan du gør det, det skal jeg nok forklare i det følgende….
Det du først og fremmest skal bruge er et birketræ. Hvis du ikke er så kendt i dine træsorter, så bare rolig. Birketræet er et af de nemmeste træer at kende idet det har hvid bark.
Mange har dem i deres have, men ellers er de at finde rundt omkring i naturen. Dog er det ikke lovligt at skære grene af eller at bore i andre menneskers træer. Så derfor skal du altid huske at spørge om lov inden du går i gang. Og du kan altid berolige vedkommende….Træet tager ikke skade.
Når du har fundet træet skære du en tommelfinger tyk gren af. Her plejer jeg at lade børnene save med en lille sav og så sætter du en 1,5 liters flaske på grenen. Bind den fast med snor. Du vil med det samme kunne se at grene begynder at dryppe.
Det er birkesaft.
Når det bliver forår, trækker træet vand op gennem rødderne, op til kronen, hvor det bruges til at få bladene til at springer ud. Hvornår det præcis sker, kommer meget an på vejret. Men et gammel huskeråd er…
Når frosten går af jorde, fra træet du kan scorer
Okay, måske er det ikke et gammelt huskeråd men skægt er det. Og du kan tappe saft frem til træet springer ud
Hvis du ikke meget for at skære en gren af kan du nem bore et hul i træet. Brug et 10 mm bor og bor ca. 0,5-1 meter oppe. Hvis du kan skaffe en gammeldags boremaskine med sving er det virkelig en sjov oplevelse for børnene. Men husk du må ikke bore for dybt, da du så kommer ind til kernen og det kan skade træet. Stik en plastik slange i hullet og før den ned i en spand, gerne med låg.
Husk at tjekke træet, gerne to gange i døgnet, da der kan komme meget saft på et døgn. Når du har saft nok sætter du en træprop (dyvler) i hullet.
Saften kan drikkes som den er. Den smager skønt af blødt vand med en let sødme. Det kan bruges i bagværk, som saft eller kan laves til sirup og is.
Birkesaft er fyldt med vitaminer og mineralske salte. Det indholder også glukose og frugtsyre. Det siges at skulle være godt for helbredet og afhjælpe forskellige sygedomme.
Det vigtigste for mig er dog, at det smager godt og det er en skøn aktivitet at lave sammen med børnene.
Hvis du ikke drikker det hele på en gang kan det holde sig i køleskabet i ca 5 dage og ellers kan det fryses ned i mindre portioner. Men det kan også laves til en fantastisk sirup, der kan bruges ovenpå grøden, til dressing eller andet godt.
Du skal bruge 5 liter for at få 50 ml sirup, så lave en stor portion hvis det er muligt. Tilfør saften 1 deciliter sukker og indkog saften i en tykbundet gryde over lavt blus. Det er svært at sige præcis hvor længe den skal have da der er stor forskel på sukker indholdet men hold øje med det. Særlig hen imod slutningen skal du være ekstra opmærksom da den godt kan karamellisere. Når det begynder at tykne kan du tage den af, da den bliver mere stiv når den køler.
Har engang prøvet at lave den så tyk at den ikke kunne komme ud af flasken igen.
Det smager skønt og er altid et hit hos børnene. Så kom ud i naturen og tag børnene med. For der findes ikke noget mere skønt end at finde sin “mad” i naturen.
God fornøjelse.
Mange hilsner
Trine
P.S husk at du altid er velkommen til at skrive en kommentar hvis du har ris eller ros.