10 konkrete tilgange, der får dit viljestærke barn til at samarbejde.

10 konkrete tilgange, der får dit viljestærke barn til at samarbejde.
At have et viljestærkt barn kan give udfordringer men selvfølgelig også mange glæder, særlig når man lærer at bruge de konkrete tilgange der gør at ens barn kan samarbejde.
Og det er lige præcis disse 10 tilgange, jeg vil præsentere dig for i det følgende.
1. Positiv forstærkning: Du har sikkert hørt mig sige det før, men det er virkelig en tilgang der virker på alle børn og ikke kun viljestærke. Så beløn god opførsel og indsats med ros og anerkendelse. Viljestærke børn reagerer ofte godt på positiv forstærkning, hvilket kan styrke ønsket om at samarbejde og følge regler.
2. Klare forventninger: Dette er også en af mine kæpheste. Kommuniker klare og konsistente forventninger til dit barn. Dette hjælper dem med at forstå, hvad der forventes af dem i forskellige situationer. Og særlig i forhold til viljestærke børn er det endnu mere vigtigt at være tydelig, da de ellers gør sig tanker om hvordan de selv vil have det, hvilket kan føre til konflikter hvis det så ikke passer med dine planer.
3. Valg og autonomi: Giv dit barn muligheder for at tage beslutninger, så de føler sig mere i kontrol. For eksempel kan du lade dem vælge, hvilket tøj de vil have på, eller hvilken aktivitet de vil deltage i. Jo mindre dit barn har, jo færre valgmuligheder. Og husk at det skal være reelle og konkrete valg. Fx "Vil du have rugbrød eller hvidt brød?”
4. Problemløsning: Opfordrer dit barn til at deltage i problemløsning. Hvis der opstår konflikter eller udfordringer, kan I sammen finde løsninger, hvilket styrker deres evne til at håndtere vanskeligheder.Her er det vigtigt at du har dit barns alder og udviklingsniveau for øje. Prøv at spørge fx “Når du bliver vred over ikke at må få en is, hvad kan du så gøre i stedet for at slå?” Og husk så endelig at anerkende dit barns svar også selvom det måske ikke er det “rigtigt” Du kan fx sige “Ja det var en mulighed, hvad kunne du ellers gøre?”
5. Konsekvenser:Implementer konsekvenser for uacceptabel adfærd, men sørg for, at konsekvenserne er rimelige og relaterede til situationen. Dette hjælper med at etablere en forbindelse mellem handling og konsekvens. Dette kan først gøres med ældre børn og børn som er i “grøn”. Hvis dit barn er i underskud eller under 6 år, overvej i stedet at være på forkant fremadrettet og sikre dig at dit barn ikke kommer i de situationer hvor han bliver nødt til at have en uaccepteret opførelse.
6. Empati og forståelse: Prøv at forstå dit barns perspektiv og følelser. Dette viser dem, at de respekterer deres følelser og kan bidrage til at skabe en tættere forbindelse. Sig gerne at du forstår og hvis du ikke forstår så spørg ind til hvad dit barn mener og om han måske kan vise det. Og sig gerne “Jeg kan godt se at du rigtig gerne vil have en is og jeg kan godt forstå at du bliver vred når jeg siger nej.” Og sig så ikke mere. Øv dig i kun at fortælle hvad du ser og anerkender det uden at sige i ”Men…” eller kommer med forklaringer.
7. Struktur og rutine: Endnu en af mine kæpheste. Viljestærke børn( det gør alle børn) trives ofte i et struktureret miljø med forudsigelighed. Opret en fast daglig rutine, så de ved, hvad de kan forvente.
8. Selvreguleringsstrategier: Lær dit barn strategier til at håndtere deres egne følelser og impulser. Dette kan omfatte dyb vejrtrækning, tælle til ti eller tage en kort pause.Start evt. med dig selv. For børn gør ikke hvad vi siger børn gør hvad vi gør.
9. Samarbejdsbaseret læring:Du kan med fordel lege med samarbejdsbaseret læring, da det fremmer samarbejde og gruppearbejde i læringssituationer. Dette hjælper med at udvikle sociale færdigheder og evnen til at arbejde sammen med andre.Det kan fx være at I sammen skal bygge noget eller at I kan lege Kluddermor som udvikler barnets evne til at være sammen og samarbejde.
10. Kreativ udforskning: Lad dit barn udforske deres interesser og passioner kreativt. Dette giver dem mulighed for at udtrykke sig og kan hjælpe med at kanalisere deres energi og kreativitet positivt.
Husk, at det er vigtigt at tilpasse disse metoder til dit barns individuelle behov og personlighed.
En kombination af disse tilgange kan bidrage til at skabe en positiv læringsoplevelse for viljestærke børn, hvor de kan trives og udvikle sig.