[6 af 30] Derfor skal du lære dit barn de verbale færdigheder!

verbal kommunikation, verbale færdigheder, sociale færdigheder, sociale kompetencer, børn, børneopdragelse, naturligopdragelse, forældre, forældreskab, forældrerådgivning
Kære du

Så er vi endelige kommet til de verbale færdigheder og hvilken fornøjelse det er. For det er nemlig med de verbale færdigheder at vi, som mennesker virkelig rykker os. 

Men modsat de nonverbale færdigheder så er disse ikke nogen du kan forvente at dit barn lære før han/hun er omkring 2 års alderen og endnu senere hvis dit barn er sen til at udvikle sproget.

Verbale færdigheder er nemlig som ordet indikere færdigheder i forhold til det talende sprog og derfor er det en forudsætning, at kunne sproget for at kunne bruge disse færdigheder.

Når dit barn endnu ikke har udviklet sine verbale færdigheder er han/hun afhængig af sine nonverbale færdigheder. Disse nonverbale færdigheder er byggeklodserne som dit barn skal bygge ovenpå for, at blive et selvstændigt og socialt væsen.

Ligesom med de nonverbale færdigheder så består de verbale færdigheder også af del elementer.

Jeg mener af der er 4 del elementer der er afgørende for at dit barn får udviklet sine sociale kompetencer. Og ved at udvikle sine sociale kompetencer får han/hun også udviklet sit selvværd og selvtillid som så igen giver dit barn de bedste forudsætninger for lige præcis den fremtid han/hun ønsker sig.

Så lade os komme i gang med det første del element.

At kunne starte en samtale

Dette er for de fleste børn et nemt element. Det falder dem naturligt idet børn er nysgerrige af natur.

Men for at kunne starte en samtale skal dit barn have selvværd og selvtillid. Han/hun skal tro på sig selv og tro på, at han/hun har noget at byde på.

Hvis du vil vide hvordan du giver dit barn den bedste fremtid med de 3 s’er – Selvværd, Selvtillid og Selvkontrol så kan du købe billet til mit kommende foredrag af samme navn den 2. maj i København her.

Men skynd dig for der er kun 50 pladser og de første er allerede købt. 

Jeg vil ikke komme videre ind på selve det at opbygge selvværd og selvtillid dog er det vigtigt at huske at jo flere færdigheder dit barn har jo større selvværd og selvtillid har dit barn.

Derfor er det så vigtigt at du lære dit barn de verbale færdigheder.

Nå, men tilbage til det at starte en samtale.

Som sagt flader det de fleste børn naturligt, men der er børn med lavt selvværd eller generte børn der ikke ved hvordan de skal gribe det and. Derfor er det vigtigt at brække det ned i mindre bidder så dit barn kan lære det trin for trin.

Start en samtale trin for trin

Vælg det rette øjeblik
Når du skal lære dit barn at starte en samtale er det vigtigt, at du først lære dit barn at observere dem han/hun gerne vil tale med.

Ofte er de andre børn som dit barn gerne vil lege med, men hvis han/hun ikke har de rette redskaber bliver det svært at komme ind i legen.

Derfor er det at starte en samtale en god måde at komme ind i legen på.

Kig på de andre børn og se hvad de laver. Vær opmærksom på om de er dybt fordybet eller om de leger mere åbent.

Hvis de er meget fordybet er det en dårlig ide at forstyrre dem. Vent heller til de leger lidt mere åbent.

Her kan du de første mange gange hjælpe dit barn med at se på de andre og tolke deres adfærd.
Gå hen til ham/hende, se på ham/hende og smil
Det virker så banalt når det skal forklares for en voksen. Men det er faktisk sådan vi voksne også gør når vi skal starte en samtale med fremmede.

Prøv at lægge mærke til det hvis du er til netværksmøde for første gang eller du er inviteret til familiefest med hele din jyske kærestes familie.

Det kræver mod, at gå hen til en fremmede. Men det er nødvendig for at kunne starte en samtale.

Jeg er sikker på at dit barn ikke vil blive opfattet særlig positivt hvis han/hun står på den anden side af legepladsen og råber til dem han/hun gerne vil tale med.

Tale med dit barn om hvordan han/hun gerne selv vil mødes af andre mennesker og øv jer i at anlægge ansigtet i de “rette folder”. Virk positiv og glad.

Ingen gider at tale med en sur.
Hils på ham/hende og præsenter dig
Når dit barn er kommet over til dem han/hun gerne vil tale med er det en rigtig god ide at sig hej.

Når du siger hej viser du andre mennesker at du vil dem. Du inviterer så at sige til samtale. Det skal dit barn også gøre.

Sig hej og præsenter dig selv.

Næsten hver gang jeg kommer ud til en ny børnegruppe eller møder et nyt barn er det første der sker, at et eller flere børn kommer over til mig, siger hej og fortæller mig hvad de hedder. Ofte efterfulgt af et “Hvad hedder du?”
Spørg hvad de laver
Når dit barn har sagt hej og præsenteret sig selv er det en god ide at vise interesse for dem som han/hun gerne vil i kontakt med.

Det kan gøres ved at spørge, som børnene ofte gør når jeg kommer ud, om hvad jeg hedder eller det kan gøres ved at spørge ind til hvad de laver/leger.
Spørg om du må være med
Når der bliver spurgt ind til det de laver/leger bliver det nemmere for dit barn, at finde ud af om det er noget han/hun gerne vil være en del af og derved bliver det nemmere at spørger om han/hun må være med.

For det at starte en samtale er for børn nemlig ofte en vej ind i legen. Hvorimod det for voksne ofte er en måde at få ny viden, nye venner eller nye forbindelser.

Disse trin kan du øve med dit barn hjemme i trygge rammer.

Øv jer gerne mange gange og prøv om du ikke kan indtage forskellige roller, så du lærer dit barn hvad han/hun skal gøre/sige, både hvis han/hun bliver mødt af søde børn eller af afvisninger.

Det var alt for i dag.

Hav en fantastisk dag.

Mange hilsner

Trine


P.S Fik du ikke læst min blog indlæg om de nonverbale færdigheder så kan du starte her
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu