Hvordan undgår du, at dit barn slår andre?

Børneopdragelse, naturligopdragelse, barndom, børn, forældre, forældreskab, forældrerådgiver, hjælp til børn, børn slår

Dit barn slår!

Kender du det…

Du har lige fået fri fra arbejde og du har skyndt dig ned for, at hente dit barn i børnehaven eller fra fitteren og det første du bliver mødt af, er en pædagog der med undskyldende/bekymret/anklagende mine fortæller, at dit barn har slået i dag.

Hvis du er som forældre er flest, så bliver du ked af det.

Måske bliver du ligefrem sur og går i forsvarsposition?

Det er da også fordi de ikke har tid til, at tage sig af mit barn, tænker du måske.

Og ja det er rigtigt, at der i de danske institutioner ikke er så meget tid og så mange hænder til de enkelte børn mere.

For mange mennesker har desværre stemt på de forkerte partier i for lang til, hvilket har resulteret i store besparelser inde for børneområdet.

Men det er vist en helt anden snak.

Stå skoleret når dit barn slår

Du føler i hvert faldet, at du står ”skoleret” over for pædagogen mens hun fortæller om hvordan dit barn har slået et andet barn.

Men du finder aldrig ud af hvorfor dit barn har slået eller hvad der bliver gjort for, at det ikke sker igen.

Måske tager du en snak med dit barn når I kommer hjem, men det er, som om, at det ikke virker. Dit barn kan ikke huske hvorfor han/hun slog og han/hun er helt enig med dig i, at man ikke må slå.

Så hvorfor slår dit barn de andre?

Det kan der selvfølgelig være flere grunde til, men ofte handler det om enten frustration eller manglende impulskontrol.

Er dit barn frustreret?

Særlig vuggestue og børnehave børn der endnu ikke har styr på sproget kan ofte blive frustreret. Det ses ofte i situationer hvor barnet ikke kan forklare hvad det er han/hun vil have eller vil have andre til.

Som ofte er vi voksne gode til, at aflæse hvis der er et barn der er ved, at blive frustreret. Det gør vi ved, at se på barnets mimik og kropssprog. Ofte begynder mundvigen, at vende ned af. Øjenbrynene samler sig mod midten og kroppen blive spændt.

Men det er ikke alle børn der har lært, at aflæse disse signaler. Og hvis de har er det ikke sikkert, at de har lært hvad de skal gøre hvis de møder et andet menneske der udviser disse signaler.

Derfor kan der ofte opstå konflikter mellem børn.

Og disse konflikter kan udløse fysiske reaktioner som slag, bid eller spark.

Det er normalt at børn slår

Det er helt normal, at dit barn reagere med det eneste de kan, nemlig en fysisk reaktion.

Hvis du oplever, at dit barn slår, bider eller skaber i frustration er det vigtigste du kan gøre, at lærer dit barn at sætte ord på sin frustration.

Vi gøre det ofte ved spædbørn når vi spejler deres følelser med sætninger som, ”Du er da godt nok sulten” eller ”Sikke glad du er”. Spædbarnet udviser en adfærd som du som forældre italesætter.

Men det stopper mange med når deres børn bliver ældre og begynder, at få et sprog.

Sproget

Desværre er det sådan at sprog ikke bare er sprog. Faktisk er der forskellige dele af sproget som dit barn skal mestre for, at kunne mestre hele sproget.

Det kan være Udtalen, Sprogforståelsen, ord og sætnings konstruktion eller Lydopfattelsen.

Find ud af hvor dit barn skal øve sig mere og gå så i gang. Du kan altid bede det pædagogiske personale om hjælp og hvis du mangler yderlig hjælp kan du altid se hvordan jeg kan hjælpe dig her.

Ellers er den bedste måde du kan hjælpe dit barn, at spejle dit barns følelser. Sig til dit barn når du kan se at han/hun er ked af det/glad/sur/frustreret. Og fortæl også dit barn hvordan du har det, samtidig med at du understreger det med mimik og kropssprog.

På den måde lærer du dit barn, at aflæse andre mennesker og sig selv. Hvilket hjælper med at dæmpe frustrationen over ikke at kunne udtrykke sig og ikke blive forstået.

Kan dit barn styre sine impulser?

Den anden grund til, at børn ofte slår er fordi de endnu ikke har lært, at styre deres impulser.
Impulskontrol, børn, børneopdragelse, barndom, gladebørn, børneopdragelse, naturligopdragelse, forældre, forældreskab, forældrerådgivning
Ønsket om, at have noget eller at få noget kan være så stærkt, at dit barn ikke kan holde følelsen ud hvilket resultere i vrede, som så igen resultere i et slag, bid eller spark.

At styre sine impulser handler ikke kun om vrede, men om, at styre alle følelserne. For eksemplet, at styre sin trang til søde sager eller mad. Eller som voksen styre sin trang til, at bruge penge selvom man ikke har dem.

Hvis dit barn kæmper med impulskontrol, er det bedste du kan gøre, at lege stopdans. Stopdans giver nemlig tilstrækkelig meget spænding til, at det er svært, at stoppe op når musikken stopper. Øv det masser af gange med dit barns ynglings musik. Og ros så hver gang dit barn prøver. Måske lykkes det ikke altid, men anerkend at dit barn prøver.

Det er ikke nemt, men det kan lærers også af voksne.

Vil du blive klogere på hvorfor børn slår og hvad du kan gøre ved det så tjek mit online foredrag ud her.

Det var alt for i dag.

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu