Skab den bedste juleaften for dit barn!

“I aften er det juleaften, der er længe, længe til. Hvad skal vi dog finde på… Vi kan bygge en snemand.”
I morgen er det juleaften og hvis du ikke glæder dig så kan jeg med garanti fortælle dig, at det gør dit barn.

Juleaften er nemlig en helt særlig aften. Det er kulminationen på 24 dages venten.

Det er børnenes fest.

Men for mange familier er det også en dag/aften med græd, konflikter og sure miner.

Og det er synd, særlig fordi mange af disse konflikter og frustrationer kan fjernes. Og endda med meget nemme metoder.

Gennem mit arbejde med at rådgive forældre, har jeg hjulpet mange med at skabe de bedste rammer for deres børn netop juleaften. Og i det følgende vil jeg dele mine bedste råd med dig.

Hvor gamle skal børn være før de får glæde af juleaften?

Når vi får børn sker der noget oppe i vores hjerner. Eller i hvert fald for de fleste. Vores hjerne ændre fokus. Den går fra at have din egen glæde i fokus til at have dit barns glæde og velbefindende i fokus.

Dog oplever jeg til tider forældre der fejlagtigt tror at det der gør dem glade og tilfredse også gør deres børn glade og tilfredse.

Det er sjældent tilfældet.

Børn under ca. 7-8 år kan ikke forventes at være med til en “voksen juleaften”.

Lad mig lige forklare…

De fleste voksne glæder sig mest til selskabet og til maden. Det er vigtigt at dem der er med juleaften er glade og at der er en god stemning. Og så er det vigtigt at der er rigelig og lækker mad.

Mange voksne ønsker at juleaften skal være som man ser på film. Den perfekte aften hvor børnene er glade. De voksne hygger sig. Maden er vellykket. Der synes julesange og der danses om juletræ. Og alle gaver falder i god jord.

For de fleste børn er gaverne og forventninger til selve juleaften det vigtigste. Det vil sige at de glæder sig til selve juleaften, men de ved dog ikke helt præcis hvad de glæder sig til, andet end gaverne.

Derfor er det vigtigt at afstemme forventninger med dit barn.

Hvad skal der ske?
Hvad forventer du af dit barn?
Hvordan forløber dagen?
Hvem kommer til juleaften?
Hvor meget film må han se?
Hvornår skal du I spise?
Hvad skal dit barn gøre hvis han får en gave som han ikke havde ønsket sig?
Når du taler disse forventninger igennem sammen med dit barn. Sker der det at du kan korrigere forventninger som du ikke kan leve op til. Samtidig med at du kan fortælle hvad du forventer samt give ham redskaber til at kunne håndtere den skuffelse eller frustration der kan komme hvis juleaften og gaverne ikke lever op til forventningerne.

Børn under 4-5 år skal have ridset juleaftens forløb meget konkret op. Og det er her en god ide at give en gave om morgen.

Da det er meget lang tid at gå og vente på sine gaver. Gaven skal helst være noget som du ved falder i god jord og som han kan lege med.

I vores familie har der været en tradition med at give et spil. Så bliver der spillede hele dagen og på den måde går tiden hurtigt.

Hvornår skal gaverne lægges under juletræet?

Igen er der jo stor forskel på hvor gammelt dit barn er. Som udgangspunkt kan du ikke forvente at barn under 3 år kan holde fingere fra gaverne. Men der er stor forskel på børn og børns selvkontrol. Så derfor mærk efter og tænk på hvad dit barn kan.

Tænk gaverne ind som en oplagt mulighed for at træne lidt selvkontrol.

At have selvkontrol er en af de vigtigste egenskaber et menneske kan opbygge. Derfor er det en god ide at starte allerede mens dit barn er helt lille. Læg gaverne under træet og øv jer i, sammen at lade dem ligge og holde det ud.

Hvis det er for svært så kan du aftale med dit barn at han får et par gaver i løbet af dagen. Gør det klart hvornår han skal have gaverne.

Det kan for eksempel være en efter morgenmaden. En efter frokost. En efter juleshowet og resten når der er danset om juletræ.

Børn 3-5 år skal helt sikkert have gaver i løbet af dagen hvis de er lagt frem. Da de ikke kan udholde spændingen. Det kan resultere i gråd og frustration. Og at han tager gaverne alligevel. Hvilket så giver ham dårlig samvittighed.

Børn over 5 år kan godt forventes at holde ud at kigge på gaver.

Skal der danses tidligt rundt om juletræet?

Ja. Det skal der.

Det er vigtigt at holde den faste puttetid. Særlig denne dag hvor der har været meget spænding og mange følelser på spil. Derfor er det vigtigt at sørge for at der er noget mad tidligt. Et godt tidspunkt er kl. 17.00. Så kan dit barn og eventuelt jer andre, spise lidt her(Forret/snack) og bagefter kan I danse om juletræ.

Når I har danset kan I pakke gaver op og så har dit barn lidt tid til at lege inden han skal puttes.

Afhængig af alder skal de fleste børn under 5 år puttes senest kl 19.30. Men det kommer igen an på hvordan jeres normale døgnrytme er.

Hvad så med ris a la mande og mandelgave?

Hvis børn er under 5 år er det ikke så vigtigt. De kan altid få en portion dagen efter hvis de bliver puttet før I andre spiser.

Mange har spurgt mig og hvordan de skal gøre i forhold til mandlen.

Og her synes jeg det er vigtigt at skelne mellem flere senarier.

Er der flere børn er det en god ide at lave en særlig børneskål med en mandel i. Så er det også nemmere at købe en mandelgave der passer til børnene.

Jeg mener at du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at give ham mandlen.

Når du gør det så lære han ikke spilles regler. Samtidig frarøver du ham muligheden for at lære at tabe. Og du frarøver ham muligheden for at få redskaberne der skal til for at bliver en god taber.

Mange børn (og voksne) har svært ved at taber. Og det er da heller ikke altid skægt. Men det er en del af livet og hvis du ikke lære ham det nu, vil han lære det senere.

Og det er meget pinligt når en voksen eller et stort barn ter sig hvis han taber. Så giv ham mulighed for at lære at tabe i trygge rammer.

Og lad vær med at hån!

Det var alt for denne gang.

Du og din familie ønskes en glædelig jul.

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu