Lader du dit barn blive brændt?

Så er solen endelig kommet til Danmark og det er jo fantastisk! Men det betyder desværre også at en masse mennesker og særlig børn bliver brændt af solen.
Hudkræft er den hyppigste form for kræft i Danmark.

Nyere undersøgelser viser at, dem der har været udsat for solskoldninger i deres barndom, har større risiko for senere at udvikle hudkræft. Og særlig børn tilbringer meget tid udenfor, er det vigtigt at du sikre dit barn mod de skadelige UV-stråler og mod at blive brændt.

Det er dit ansvar som forældre at sørger for at det barn bliver beskyttet mod solens skadelige stråler men det er også dit ansvar at lære dit barn gode solvaner.

Da jeg selv var barn var der ikke samme viden som der er i dag, hvilket betød at der var en andet holdning til det at opholde sig i solen.

I min familie blev solcreme brug, meeeen var det mest hvis vi var i udlandet at vi fik faktor på. Ellers brugte vi det ikke rigtigt.

Det betød at jeg det ene år blev brændt og ikke bare lidt, jeg fik en 2. grands forbrænding. Jeg måtte ligge med yoghurt i 3 dage før jeg kunne gå udenfor en dør igen. Og herefter kunne jeg ikke opholde mig i direkte sol i en lang periode. Det var ikke nemt for en 6 årig.

Men det betød at vi fik gode solvaner så ingen blev så brændt igen!

Efter det episode blev solcreme en fast del af sommeren. Og der var ingen i min familie der blev så brændt igen.

Men solcreme er desværre ikke nok. Især ikke fordi mange ikke ved hvad de forskellige faktor betyder i praksis og fordi mange generelt tage for lidt solcreme på.

At have gode solvaner handler også om hvordan du opholder dig i solen og på hvilke tidspunkter du gør det.

Kræftens bekæmpelse har udarbejdet nogle anbefalinger som jeg synes giver god mening.

Generelt er det vigtigt at være opmærksom på solen fra april til september når UV-indekset er over 3. Men da vi ikke har haft det bedste forår er det først blevet rigtigt aktuelt nu.

Hvad skal du være opmærksom på?

Hvis UV-indekset er over 3 skal der som udgangspunkt solcreme på.
Du kan finde forskellige apps der dagligt viser hvad UV-indekset er på. Du kan også kigge på DMI.dk som også har et godt UV-indeks. Her står der blandt andet hvad de forskellige tal betyder, herunder om det er nok med solcreme eller du også skal sørge for skygge, hat og andet.
Du skal som udgangspunkt altid smøre dit barn ind i solcreme inden du aflevere det i dagsinstitution eller skole.
Det er dit ansvar! Du kan ikke forvente at dagsinstitutionen eller skolen har ressourcer til at smøre alle børn ind. Derfor er det vigtigt at du selv tager ansvar.
Det er bedst at børn bære tøj der dækker så meget af huden som muligt, minimum til knæ og albuer.
Nogle forældre tror at jo varmere det er jo mindre tøj skal de give deres børn på.
Dette er desværre en meget uheldig misforståelse idet det øger risikoen for at dit barn bliver brændt men det giver faktisk også mindre køling. Når huden er bar optager huden varmen fra solen. Hvorimod at hvis huden er dækket at et tyndt stykke stof bliver der dannet luft imellem huden og tøjet som giver køling. Samtidig giver en normal bomulds t-shirt op mod 93% beskyttelse afhængigt af vævning, farve og materiale.

Og hvis du har et barn der er meget ude eller du er meget ude og bade med dit barn skal du overeje at købe UV-tøj, som giver samme høje beskyttelse på 98% også selvom det er vådt.
Dit barn skal have en solhat med bred skygge på.
Kasketter er ikke gode solhatte da de ikke dækker øre og nakke. Og det er desværre ofte øre og nakke der er i risiko for at blive brændt. Samtidig mindsker en solhat risikoen for solstik og hedeslag.
Efter frokost er det en god ide at smøre dit barn igen med minimum faktor 15 og uden parfume.
Mange mennesker har misforstået hvordan solfaktor virker og det er heller ikke nemt. Men det man som udgangspunkt skal huske er at faktoren betyder hvor længe du kan være i solen. Altså en faktor 15 giver lige så høj beskyttelse som en faktor 50 men du kan være længere i solen med en faktor 50 uden at blive brændt.

Det forudsætter dog at du giver den rette mænge solcreme på.

Det anbefales at give en hel håndfuld solcreme på. Men det er kun hvis dit barn er dækket af det anbefalet tøj. Hvis dit barn render rundt kun i underbukser skal mængden fordobles.

Hvis du gerne vil undgå kemikalier i din solcreme så findes der en hindbærkerne olie som har en naturlig høj faktor på 15. Dette er dog ikke så vidst jeg ved dokumenteret, men jeg bruger den og har endnu ikke oplevet at blive brændt.
Mellem kl. 12-15 skal du sørger for at dit barn har mulighed for at søge skygge.
Det er vigtigt at du gør det nemt for dit barn ved f.eks. at have parasol ved bordet, spise frokost inde og sætte aktiviteter i gang i skoven eller under træerne.
Husk vand
Som voksen kan man nemt glemme at drikke vand. Det kan jeg i hvert faldet. Heldigvis er vores kroppe indrettet så snedigt at hvis vi er ved at dehydrere så bliver vi svimmel og får det dårligt. Det er en klar indikator på at du har vi trukket den for længe.

Med børn der er aktive er det anderledet. Deres små kroppe reagere hurtigere hvilket vil sige at de har en større risiko for solstik og hedeslag. Hedeslag kan faktisk være fatalt hvis det ikke bliver behandlet i tiden.

Så derfor husk vand.

Jeg håber du er blevet klogere på hvordan du kan beskytte dit barn mod at blive brændt. Og aå håber jeg på at du og dit barn får en fantastisk sommer.

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu